שיש משמש לריצוף ולחיפוי, וגם כמשטח לכיור שבחדר אמבטיה או במטבח. לריצוף הבית בשיש יש חשיבות מכרעת, היות ומדובר באחד מחומרי הגלם היותר יוקרתיים המתפרשים על פני חלל גדול. ניתן להבחין בשיש על ידי מספר חושים- שיש הוא בוהק לעין ונעים למגע. שיש שומר על יופיו לאורך זמן רב ותורם לאווירה נקייה בבית, היות והוא קל לניקוי. זו גם הסיבה, שישנם סוגי שיש לריצוף שמתאימים גם לחלקו החיצוני של הבית ולפעמים השיש הופך את אותו חלק של הבית לנגיש יותר.
סוגי שיש לריצוף
עוד מתקופות קדומות היה נהוג להשתמש בשיש לבניה, אולם הוא נבנה בעיקר בין שכבות האוכל הגבוהות, אלו שהייתה להם האפשרות להשקיע בקניית חומר הגלם ובשכירת אמני פיסול שיעצבו בו. בעבר, מקור השיש היה איטליה, ומחירו היה יקר. לאחרונה, הודות לחציבות רבות במקומות שונים בעולם ולגלובליזציה שאותו שיש עבר, הוזלו מחירי השיש באופן מיוחד. הפופולאריות של השיש בעיקר בארצות חמות כמו במזרח התיכון היא רבה, תודות לתכונות של (אי) מוליכות החום, כשהבית נשמר קריר. אבן השיש האמיתית מקורב במעמקי כדור הארץ ומיוצרת כתוצאה מחציבה באבן. בישראל, ניתן למצוא את השיש המקורי לחציבה רק בנקודות מועטות בארץ, ובעיקר בגליל. ישנם שני סוגי לוחות שיש נפוצים בישראל – האחד הוא שיש ממכתש רמון (אבני גיר צהבהבות) המכונה לעתים גם "שיש ירושלים", ואבן שיש הנחצבת באזור חברון, שהיא הנפוצה ביותר.
מדוע לא ניתן למצוא "שיש צעיר"?
תהליך ההתמרה (השינוי הכימי של השיש) נמשך מיליוני שנים, והוא כרוך בחום רב ההופך את אבן הגיר לשיש כפי שאנו מכירים אותו. מצד שני, ניתן למצוא שיש בגוונים שונים על פי מידת החשיפה שלו לחום: לבן, ירוק, שחור אדום ועוד.
למידע על ליטוש אבן ליטוש מרצפות סילר לרצפה